Primăria Municipiului Călărași, prin Serviciul Public pentru Gestionarea Câinilor fără Stăpân, va demara astăzi, 18 februarie, concomitent cu actuala campanie a Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Călărași de vaccinare antirabică gratuită, campania gratuită de microcipare a câinilor cu stăpân aflați în gospodăriile populației din municipiului Călărași. Potrivit prevederilor legale, sancțiunile în urma nerespectării reglementărilor privind identificarea și microciparea câinilor sunt cuprinse între 2.000 și 5.000 de lei. Prin urmare, Primăria Municipiului Călărași face apel către cetățeni să permită accesul reprezentanților Serviciului Public pentru Gestionarea Câinilor fără Stăpân în vederea realizării microcipării, vaccinării și eliberării carnetului de sănătate câinilor din gospodării. Pentru orice alte informații sau sesizări, Serviciul Public pentru Gestionarea Câinilor fără Stăpân Călărași vă stă la dispoziție prin numărul de telefon 0242/313.300 sau online pe site-ul www.adoptiicainicl.ro. Campania va fi derulată în conformitate cu prevederile Legii nr. 258/2014, a Ordinului Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor nr. 1/2014, art. 15, alin. 5 și a Hotărârii Consiliului Local nr. 15/29.01.2015, art. 19.1.
Comunicat de presă
Curtea Constituțională va decide dacă obligativitatea vaccinării antirabice gratuite poate fi condiționată
Instanţa de pe lângă Curtea de Apel Cluj a suspendat, în data de 13 ianuarie, procesul, și a sesizat Curtea Constituțională pentru soluționarea excepției de neconstituționalitate invocată de ”Registrul Electronic al Animalelor Domestice și de Companie” (R.E.A.D.C.).
Asociația R.E.A.D.C. Turda a dat în judecată Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) şi Colegiul Medicilor Veterinari (C.M.V.), și a cerut anularea mai multor articole din Ordinul nr. 1 din 07.01.2014, care reglementează normele privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân.
Asociația consideră că:
– Este abuzivă condiționarea vaccinării antirabice gratuite de plata microcipării și a înregistrării în Registrul de evidenţă al câinilor cu stăpân (RECS), deținut de C.M.V.
– Prețul microcipului și al manoperei implantării acestuia este la liberă negociere între veterinar și proprietar.
– Vaccinul antirabic este obligatoriu și gratuit la nivelul întregii țări, și trebuie făcut gratuit tuturor câinilor cu stăpân, de către medicii veterinari concesionari.
Descrierea contextului:
Evidența vaccinării antirabice a fost gestionată de A.N.S.V.S.A., dar acest registru a fost parţial ”privatizat”, doar în ceea ce priveşte câinii cu stăpân, adăposturile orăşeneşti rămânând în subordinea statului, deoarece de pe urma lor nu se puteau încasa bani.
”Privatizarea” parţială a registrului A.N.S.V.S.A. sub denumirea de RECS, a fost atribuită C.M.V-ului., sub coordonarea deputatului și fostului președinte A.N.S.V.S.A., Liviu Harbuz, care a participat la elaborarea Legii 258/2013. Menționăm că el deținea în momentul elaborării legii respective și deține și acum funcția de prim-vicepreședinte al C.M.V.
Aceste declaraţii sunt susţinute de asociaţiile şi persoanele consultate la formarea legii respective.
Fostul guvern, Ministerul Agriculturii, A.N.S.V.S.A. și C.M.V., nu i-au informat pe proprietarii de câini despre dreptul lor constituțional la gratuitatea vaccinării antirabice, cu toate că Asociația R.E.A.D.C. a somat fiecare instituţie în parte, prin nenumărate scrisori oficiale, încă din decembrie 2013, despre aceste abuzuri la care oficialitățile nu au reacționat nici până în prezent.
Cerem cercetarea persoanelor care se fac vinovate pentru comiterea infracţiunilor pedepsite de Art. 352 C.P., alin. 1, 2, privind zădărnicirea combaterii bolilor, şi Art. 355 C.P., privind răspândirea bolilor la animale sau plante.
Condiționarea vaccinului gratuit de o acțiune cu plată, în interes de grup, este un atac premeditat asupra sănătății publice, și a făcut ca, în perioada 2014-2015, mai puțin de 20% din întreaga populație canină de pe teritoriul țării să fie vaccinată antirabic.
Acesta este un şantaj legal asupra cetățenilor, uitând realitatea sărăciei crunte din mediul rural românesc, unde majoritatea gospodarilor și a ciobanilor dețin câinele ca animal de pază și protecție, nu ca animal de companie.
Cetățenii sunt pasibili de amenzi exagerate, de cca. 1.000 euro, dacă nu își înregistrezează animalul.
Proprietarii de animale trebuie scutiţi de amenzi, conform Procedurii administrativ-contravenţionale, în care se precizează: „Pentru a fi subiect al contravenţiei, persoana fizică trebuie să acţioneze în deplină libertate de voinţă şi acţiune, adică hotarârea de a săvârşi fapta respectivă să nu-i fie impusă din exterior, fapt ce i-ar paraliza puterea de a se conduce şi de a fi stăpână pe faptele sale.”
Abandonul câinilor este și urmarea acestor legi de exploatare financiară, cu ajutorul unor aleși care au interese personale sau de grup.
Acțiunea în instanță a avut titlul: „Banii înaintea sănătății publice”.
R.E.A.D.C. şi partenerii Tasso e.V. Germania au înaintat cazul la forurile UE, prin coordonatorul de proiecte Marin Bleidner, care l-a informat pe Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, în legătură cu acest abuz premeditar. Europarlamentarul Bernhard Stefan Eck, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătatea Publică și Siguranța Alimentară, în Parlamentul UE, ne-a promis, la întâlnirile avute, monitorizarea acestor abuzuri și inițierea procedurilor de control.
Conform statutului unei asociații neguvernamentale fără scop patrimonial, vom combate în continuare acțiunile abuzive ale sistemului care a deturnat țelul acestei campanii gratuite dedicată protejării sănătății cetățenilor și a animalelor din România.
Dreptul animalelor fără dreptul proprietarilor de animale este un act de cinism!
EXPLICAȚIA SENTINȚEI CURȚII CONSTITUȚIONALE ASUPRA CONDIȚIONĂRII VACCINULUI ANTIRABIC GRATUIT, PE ÎNȚELESUL TUTUROR.
Vestul Europei este o zonă liberă de rabie după demararea unor programe de vaccinare antirabică obligatorii, care au durat cca. 30 de ani și care în România sunt subvenționate la „ANSVSA-DSBA- prin Serviciul Programe Veterinare Cofinanțate” vezi Pct. II.
SINTETIZAREA SENTINȚEI DE NECONSTITUȚIONALITATE
..”Curtea a reținut că prevenirea și controlul bolilor transmisibile atât de la om la om cât și de la animale la om sunt necesare, dând efectivitate și constituind o garanție a respectării art.34 din Constituție”.
„În condițiile în care rabia este o boală transmisibilă de la animal la om care are ca rezultat moartea ca urmare a infectării, condiționarea vaccinării de identificarea câinelui este de natură a aduce atingere art.34 privind dreptul la ocrotirea sănătății din Constituție, sub aspectul măsurilor de prevenție pe care statul trebuie să le adopte.”
„În acest sens, potrivit art.1 din Ordonanța Guvernului nr.42/2004 privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, prevenirea transmiterii de boli de la animale la om constituie o problemă de stat și o îndatorire pentru toți locuitorii țării.”
I. ACTE DOVEDITOARE DETURNĂRII LEGII SANITAR VETERINARE.
Vrem să menționăm că această condiționare a vaccinului antirabic gratuit de servicii cu plată, a fost planificată și de domnul președinte al asociației socio-profesionale, Colegiul Medicilor Veterinari, Dr. Viorel Andronie, împreună cu un grup de interese, după cum rezultă într-un răspuns remis la solicitarea MEDIAFAX- 2013, că proprietarii de câini vor avea de suportat:
contravaloarea microcipului,
contravaloarea manoperei pentru activitatea medicului veterinar,
contravaloarea carnetului de sănătate,
costul pentru înregistrarea în baza de date şi mentenanţa acesteia,
întocmirea formularelor necesare,
amortizarea cititorului de microcipuri cu preț între 250-3.000 Euro.
Domnul președinte Dr. Viorel Andronie mai specifică în aceleași declarații, următoarele:
– că “se ştie însă că în mediul rural sunt aproximativ 5 milioane de câini, pentru că, din 2011, medicii veterinari emit gratuit pentru aceştia carnete de sănătate, cu serie şi număr unice.”
– “din tariful încasat de medicii veterinari, o parte va merge către C.M.V. pentru a acoperi costul realizării şi mentenanţei RECS.”
“În prezent, microciparea câinilor de companie se face doar ocazional, în special în cazurile în care stăpânii doresc să îi transporte peste graniţe, când este obligatoriu. Tarifele pentru acest serviciu pornesc de la 40 – 50 de lei, putând ajunge şi la 300 de lei” […], iar pentru „cititoarele de microcipuri prețul variază între 250- 3.000 Euro”- A spus preşedintele C.M.V –MEDIAFAX.
II. PREZENTĂM „PRIVATIZAREA A.N.S.V.S.A.” -citat de la B1TV, care au prezentat doar parțial aceste chestiuni
Răspunsul A.N.S.V.S.A.,la cererea 51/24.02.2015, oferit de Dl. Director General al Direcției Sănătatea Animalelor, Serviciul Monitorizare și Notificare Boli, Dr. Cristian Duicu:
“În prezent, situația vaccinărilor antirabice a câinilor este întocmită în cadrul Direcției Sănătatea Animalelor- Serviciul Monitorizare și Notificare Boli. “
“În A.N.S.V.S.A., în cadrul Serviciului Monitorizare și Notificare Boli, se raportează semestrial și anual către Oficiul Internațional de Epizootii situația vaccinărilor antirabice a câinilor, iar situația vaccinării vulpilor se raportează către Comisia Europeană, de asemenea semestrial (31.07) și anual (30.04).“
Registrele de Epizotii (Rabia) sunt obligatorii și gratuite la Autoritatea Națională.
Inventarea unui registru național (câini și pisici) al C.M.V. ca un S.R.L. la o asociație socio-profesională care încasează bani, “zădărnicind o acțiune națională și obligatorie de combatere a bolilor la plante și animale” se pedepsește conform Codului Penal.
Însă, aplicarea registrului R.E.C.S. Colegiului Medicilor Veterinari prin legea 258/2013, Art. 13^3, Pct. 4 –fără a specifica clar dacă este cu sau fara plată, este abuzivă.
Menționăm că și ”Registrul Agricol este gratuit si obligatoriu” (semnat V.V Ponta).
Vaccinarea Carnasierelor domestice (câini și pisici) “este obligatorie și necondiționată”, fiind confirmată de decizia Curții Constituționale.
CONCLUZIE FINALĂ.
Vom evidenția în paranteză privatizările abuzive și premeditare, folosite ca metodă de șantaj a vaccinului gratuit, uitând jurământul și codul deontologic în care sănătatea este în fața câstigului financiar:
1. contravaloarea microcipului,
(la libera negociere, ca la piață.)
2. contravaloarea manoperei pentru activitatea medicului veterinar,
(la libera negociere, după simpatia către client, dar încasare obligatorie, semnând cu C.M.V.-R.E.C.S., altfel nu ai voie să vaccinezi antirabic, chiar dacă ai concesionat/ plătit teritoriul respectiv)
3. contravaloarea carnetului de sănătate,
(gratuit eliberate până în 2011. Vezi declarația de mai sus)
4. costul pentru înregistrarea în baza de date şi mentenanţa acesteia,
(există gratuit în Registrul -Monitorizare și Notificare Boli, iar cu bani- invenția R.E.C.S.-S.R.L., cu dedicație, fără licitație, în valoare de cca 800.000 Euro din cotizații sau credit, în pierdere directă pentru sărmanii colegi C.M.V. cotizanți, fără a adăuga prejudiciul manoperei pierdute de concesionari în ultimii 4 ani, de cca 80 Milioane Euro.)
5. întocmirea formularelor necesare,
(formular gratuit ca parte a acțiunii de vaccinare obligatorie, plătită de contribuabili.)
6. amortizarea cititorului de microcipuri cu preț între 250-3.000 Euro.
(îl au în dotare conform legii 42/ 2004 pentru a citi cipurile la cai,bovine,oi,etc.)
Datorită acestor abuzuri, în anul 2016 au fost înregistrați/ vaccinați doar 1,5 milioane de câini. Deci cca 26%, fără calculul deceselor și exporturilor, dintr-un total de 6 milioane de câini la cca 7,5 milioane gospodării, conform I.N.S.
Existând un număr mare de câini pe străzi, liberi sau semi-liberi, ai proprietarilor de la periferia orașelor, care au contact cu rabia silvică, decizia Curții Constituționale este un câștig însemnat pentru protecția animalelor și a cetățenilor.
Dacă enumerăm și neefectuarea vaccinului obligatoriu la pisici, într-o țară cu rabie, unde 16.000 de cetățeni au fost tratați ca suspecți ai infectării cu virusul rabic, obținem indicii temeinice de abuz în serviciu.
Motto-ul R.E.A.D.C.:
Dreptul animalelor fără dreptul proprietarilor de animale este cinism.