Liceenii călărăşeni pot aplica pentru bursa FLEX 2017-2018

Ambasada Statelor Unite în România, alături de Consiliile Americane pentru Educaţie Internaţională şi de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MECTS), invită liceenii cu cetăţenie română să participe în programul FLEX 2017-2018.

 MECTS va promova, prin intermediul inspectoratelor şcolare judeţene, Programul FLEX în liceele româneşti. Programul de schimb de experienţă FLEX este finanţat de Departamentul de Stat al Guvernului Statelor Unite ale Americii şi îşi propune să ofere liceenilor din România ocazia de a trăi în cadrul unei familii americane şi de a studia într-un liceu american pe parcursul anului academic 2017-2018. Participarea în Programul FLEX, aflat acum la al doilea an de existenţă în România, este gratuită. În primul an de implementare, FLEX România a oferit bursa unui număr de 24 de liceeni români din mai multe judeţe ale ţării, aflaţi în acest moment în SUA, în state precum Washington, Texas, Colorado, California sau Maine. Programul se adresează şi liceenilor cu dizabilităţi, în generaţia recentă trei dintre bursieri fiind tineri cu diverse dizabilităţi.

Ce este programul FLEX?

Programul FLEX a fost creat de Congresul Statelor Unite în anul 1992, iar acum se află în cel de-al 24-lea an de existenţă. Programul presupune un an întreg de schimb de experienţă pentru tinerii liceeni, în Statele Unite ale Americii. Obiectivul programului promovarea înţelegerii reciproce între cetăţenii Statelor Unite şi ţările din regiune, pentru ca liceenii să înveţe mai multe despre SUA şi să le prezinte americanilor ţările lor de origine. În 2017-2018, la nivel global, aproximativ 900 de liceeni vor studia în SUA în cadrul programului FLEX. Fiecare bursier va locui timp de un an de zile ca membru al unei familii americane şi va studia într-un liceu american, având toate costurile acoperite prin program.

Cine finanţează programul?

Programul de burse este finanţat în totalitate de către Guvernul Statelor Unite şi administrat de Biroul Educaţional şi Cultural (ECA) din cadrul Departamentului de Stat, cu finanţare de la Congresul SUA. ECA încurajează înţelegerea dintre cetăţenii Statelor Unite şi cetăţenii celorlalte state. Programul FLEX este sprijinit la nivel local de către cetăţeni şi licee din Statele Unite ale Americii ce găzduiesc, educă şi sprijină liceeni fără a primi vreo compensaţie financiară.

Criterii de eligibilitate

Competiţia este deschisă liceenilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: au cetăţenie română; sunt născuţi între 1 ianuarie 2000 şi 15 iulie 2002; sunt actualmente în clasele a IX-a, a X-a sau a XI-a; studiază limba engleză în liceu; îndeplinesc criteriile pentru a obţine viza SUA  şi nu au stat în SUA mai mult de trei luni în ultimii cinci ani.

Cum pot aplica cei interesaţi

Aplicaţiile pot fi depuse de liceenii călărăşeni până pe data de 18 octombrie 2016, la următoarea adresă: https://ais.americancouncils.org/flex.

Informaţii complete despre program pot fi obţinute scriind la adresa de email: romania@americancouncils.eu sau accesând site-ul: www.americancouncils.ro.

Persoana de contact este Eliza Chirilă, Country Representative American Councils Romania, numărul de telefon fiind: 0769/696. 698.