Festivalul Internaţional de Folclor „Hora Mare” începe astăzi, la Călăraşi

Astăzi începe Festivalul Internaţional de Folclor „Hora Mare”, la Călăraşi. Evenimentul se desfăşoară în perioada 12 – 15 august 2016 şi este organizat de Consiliul Judeţean Călăraşi, prin Centrul Cultural Judeţean. „Hora Mare”, de-a lungul ediţiilor, şi-a câștigat statutul de unul dintre cele mai bine cotate festivaluri internaționale de folclor la nivel național și începând cu acest an a fost integrat în circuitul mondial CIOFF (Consiliul Internațional de Organizare al Festivalurilor Folclorice).

12 ţări participă în acest an, la festival

În plus, feedback-urile primite de la ansamblurile folclorice care au participat la edițiile anterioare demonstrează faptul că, de-a lungul celor 24 de ani, festivalul a ajuns să fie unul dintre cele mai apreciate și dezirabile festivaluri de gen din Europa. În cadrul acestei ediții, 12 țări, printre care și România, își vor promova folclorul specific zonei de proveniență, prin programe spectaculoase de muzică și dansuri tradiționale, pregătite special pentru publicul călărășean. Este vorba despre: Georgia (ansamblul “Sikharulli”), Vietnam (ansamblul “Green Coconut”), Letonia (ansamblul “Egle”), Bosnia şi Herţegovina (ansamblul “Lijese”), Slovacia (ansamblul “Stropkovcan”, Serbia (ansamblul “Tradicija”), Israel (ansamblul “Salma Folklore Dancing”), Turcia (ansamblul “Aegean Folk Hanci Halkoyunlari G.S.K.”), Spania (ansamblul “Ibai Lorak Dantza Taldea”). România va fi reprezentată de următoarele ansambluri folclorice: “Bărăganul”, care aparţine Centrului Cultural Judeţean Călăraşi, “Spicul Dorobanţu” (comuna Dorobanţu), “Brâuleţul Dunării” (comuna Grădiştea), “Hora” ( comuna Independenţa), “D&D” (comuna Nana), „Giurca” ( comuna Vâlcelele), “Cununa” şi “Mugurelul” (comuna Spanţov), “Ghiocelul” (Palatul Copiilor Călăraşi), “Unirea” (comuna Unirea).

Ansamblul “Bărăganul” promite un spectacol autentic românesc pe cinste

Ca în fiecare an, vor participa la paradă și vor urca pe scena Festivalul Internaţional „Hora Mare” cele mai reprezentative ansambluri din județul Călărași, promovând astfel folclorul specific zonei „Bărăganului”. De asemenea, pentru participarea în cadrul festivalului, Ansamblul Folcloric „Bărăganul”, precum și Taraful Folcloric „Bărăganul”, ale Centrului Cultural Judeţean Călărași, pregătesc un program complex, plin de culoare, de dansuri și muzică tradițională autentice. De altfel, Ansamblul „Bărăganul” a pregătit o coregrafie alături de Marin Barbu sau „nea Marin”, aşa cum este cunoscut publicului larg, prin care ne promite un adevărat spectacol autentic românesc, cu prezentarea unor noi dansuri populare tradiționale și prezentarea unor obiceiuri specifice românilor.

Programul Festivalului Internațional de Folclor “Hora Mare”

Astăzi, începând cu ora 18:00, va avea loc Parada Portului Popular, la care vor participa ansamblurile străine invitate, dar şi cele din judeţ. Aceasta se va desfăşura pe strada Bucureşti şi strada Sloboziei, pe tronsonul cuprins între Piaţa “Big” şi platoul din faţa sălii de spectacole “Barbu Ştirbei”. Tot astăzi, la ora 18:30, Andra A. va susţine un recital de muzică etno, iar la ora 19:00, îndrăgitul Petrică Mâţu Stoian va cânta pentru toţi călărăşenii. La ora 19:45 se va deschide, în mod oficial, festivalul cu intonarea imnurilor şi prezentarea ansamblurilor invitate, după care, la ora 20:00, toate ansamblurile vor prezenta un scurt moment folcloric. Şi în data de 13 august 2016, deşi a fost declarată zi de doliu naţional, vor fi susţinute recitaluri de către solista de muzică etno Aida şi cunoscutul Constantin Enceanu, de la ora 18:00, însă nu înainte de a fi ţinut un moment de reculegere în memoria Reginei Ana. De asemenea, ansamblurile străine vor performa pe scenă alături de ansamblurile folclorice româneşti din comunele Nana şi Dorobanţu. Pe 14 august, începând cu ora 18:00, îi vor încânta pe locuitorii municipiului Călăraşi Nineta Popa şi Elena Merişoreanu. În ultima zi a festivalului, la ora 09:30, în Parcul Central, va avea loc o reprezentaţie artistică susţinută de ansamblurile folclorice invitate în cadrul festivalului, iar de la ora 18:00, vor performa ansamblurile străine, se vor premia participanţii prin acordarea unor diplome, flori şi plachete, după care vor cânta Radu Ille şi formaţia “Mândrele”. Festivalul Internaţional de Folclor „Hora Mare” se va încheia cu un minunat foc de artificii. Spectacolele se vor desfăşura pe scena amenajată special în fața sălii „Barbu Știrbei”, pe platoul din faţa Consiliului Judeţean Călăraşi.