Drăgulin: “Proiectul CL8 era necesar pentru a ne aduce în rândul oraşelor moderne”

Primarul municipiului Călăraşi, Daniel Ştefan Drăgulin, a explicat, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată înainte de începerea campaniei electorale, importanţa Proiectului CL8. Edilul spune că, deşi a avut de tras multe critici din partea unor cetăţeni, a decis să implementeze acest proiect atât de important pentru călărăşeni. Ecoaqua nu va semna recepţia până când străzile nu vor fi aduse la starea iniţială.

„Vreau să le mulţumesc călărăşenilor pentru încrederea pe care mi-au acordat-o la votul din iunie 2012 şi îi las pe ei să analizeze şi să facă o comparaţie între ceea ce s-a întâmplat în aceşti patru ani, cu bunele şi mai puţin bunele, faţă de toţi ceilalţi ani în care au fost alţi primari la conducerea municipiului. Vreau să le spun cetăţenilor municipiului Călăraşi un lucru: într-adevăr, în ultima perioadă, în municipiul Călăraşi s-a desfăşurat un proiect foarte important pentru comunitate, proiect care ne aduce şi pe noi, ca oraş, în rândul oraşelor moderne. Lipsa canalizării, lipsa în unele locuri a apei potabile, coloane vechi şi corodate atât la apă cât şi la canal, au impus ca acest proiect să se deruleze într-o perioadă relativ scurtă faţă de cum era prevăzut, cu toate consecinţele şi cu toate dezavantajele pe care eu le-am tras în ultima perioadă. Nu trebuie să uităm că acest proiect este în beneficiul tuturor călărăşenilor , iar acest lucru nu se vede imediat. Disconfortul pe care îl avem din cauza unor gropi, din cauza drumurilor proaste, care, în ultima perioadă, au început să revină la normal, a trotuarelor care au probleme, toate aceste lucruri, cu răbdare, vor fi soluţionate. Cei de la Hidroconstrucţia au predate amplasamentele care includ şi aceste trotuare, iar cei de la Ecoaqua nu vor semna recepţia până când atât lucrările pe arterele de circulaţie cât şi pe trotuare nu vor fi aduse la starea iniţială. De ce să nu recunoaştem, trotuarele de pe strada Bucureşti nu sunt într-o stare foarte bună. Acele pavele care au fost puse demonstrează că nu au avut nici termen de garanţie, nici calitate şi au fost puse aşa cum au fost. Primăria are proiecte care pot îndepărta aceste lucruri, dar nu putem să le demarăm în această perioadă pentru că trebuie să respectăm garanţia lucrării pe care cei de la Hidroconstrucţia o au. Avem proiect pentru trotuare şi asfalt pe străzile: Bucureşti, Griviţa, în cartierul Măgureni şi Mircea Vodă. Nu facem lucrări de mântuială, vrem să facem lucrări care să reziste. Dacă ne uităm în spate, cel puţin în ultimii 30 de ani, nu s-a intervenit asupra carosabilului, ceea ce înseamnă că acesta este depăşit şi nu mai are garanţie pentru transport. Am semnat contractul de împrumut a cărui valoare se ridică la 6 milioane de euro, majoritatea acestor bani vor fi folosiţi pentru infrastructura rutieră şi pietonală. Mandatul meu se va încheia în momentul în care se va valida mandatul celui care va câştiga alegerile. Până atunci se lucrează la foc continuu”, a declarat primarul municipiului Călăraşi

Scrisoare către călărăşeni

Pentru a clarifica situaţia, în urmă cu câteva zile, primarul Drăgulin a transmis călărăşenilor o scrisoare în care le explică motivele pentru care sunt nevoiţi să suporte disconfortul creat de lucrările derulate în cadrul Proiectului CL8.

“Dragi călărăşeni, municipiul nostru a traversat, în ultimul an, cea mai importantă perioadă din punct de vedere al dezvoltării infrastructurii de apă şi canalizare, din ultimii 25 de ani. Este vorba de proiectul CL 8, în valoare de aproximativ 8 milioane de euro. Acest Contract de Lucrări nr. 8 (CL 8) trebuia implementat într-o perioadă de 3 ani. Din motive care nu au ţinut nici de Primărie, nici de Ecoaqua, constructorul iniţial nu a putut finaliza aceste lucrări, situaţie care a condus la execuţia proiectului într-o perioadă de doar un an şi jumatate. După recepţie, timp de un an de zile, toate deficienţele constatate vor fi remediate pe cheltuiala exclusivă a constructorului. Proiectul completează şi încheie seria unor investiţii ample în cadrul obiectivului ‘Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi de canalizare în judeţul Călăraşi’, finanţat prin fonduri europene nerambursabile. Vorbim de investiţii totale, în municipiul Călăraşi, de peste (31 de milioane de euro). Aceste lucrări ne-au creat tuturor un disconfort major. Poate că mulţi cetăţeni, care beneficiază de apă curentă şi canalizare, au considerat că nu se justifică un deranj atât de mare. Vreau să vă spun că în anul 2016, într-o ţară europeană, într-un municipiu reşedinţă de judeţ, apa potabilă şi canalizarea nu se regăseau în cartiere întregi. În plus, acest mare proiect reprezintă o investiţie pentru sănătatea fiecărui călărăşean. Să vă explic de ce: 11 milioane de euro – bani europeni – au fost investiţi numai pentru modernizarea staţiilor de pretratare şi tratare a apei potabile din municipiul Călăraşi. Rezultatul: Calitatea apei potabile trimisă în reţea este mai bună decât calitatea unor mărci de apă plată care se comercializează în magazine. Beneficiau călărăşenii de ea? Vechimea de peste 30 de ani a multora dintre conductele de distribuţie a apei potabile făcea ca la robinet să ajungă apă potabilă cu alte caracteristici. Să nu uităm şi de infiltraţiile din sol sau de avariile repetate, care au afectat, în timp, starea carosabilului. Înlocuirea conductelor vechi a produs un mare disconfort pentru noi toţi, cetăţenii acestui municipiu. Am fost conştient că aceste nemulţumiri mă pot afecta, pentru că alegerile locale sunt aproape. Dar, între a-mi urmări propriul interes şi sănătatea cetăţenilor, eu am ales sănătatea călărăşenilor”, se arată în scrisoarea transmisă de primar.

CL 8