Drăgulin: “Mă consider un primar curajos, acceptând realizarea lucrărilor pe CL8 într-un singur an şi jumătate”

Primarul municipiului Călăraşi, Daniel Ştefan Drăgulin, a acordat cotidianului “Observator de Călăraşi” primul interviu de când a luat decizia întoarcerii în PNL. Edilul a răspuns deschis la întrebări, precum motivul plecării din UNPR, întoarcerea în partidul care l-a consacrat, PNL, modul în care îşi va derula campania electorală, regrete, dar şi obiectivele stabilite pentru cel de-a doilea mandat.

Reporter: Anul în care aţi intrat în politică?

Daniel Drăgulin: În politica postdecembristă am intrat în anul 2000. În primul mandat 2000 – 2004, am fost consilier judeţean. Începând din 2004 până în 2012 am fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Călăraşi, iar în 2012 am câştigat mandatul de primar al municipiului reşedinţă de judeţ.

R: De ce aţi luat decizia intrării în UNPR?

Daniel Drăgulin: Am ajuns la UNPR în 2014. Am spus încă de la început că îmi asum decizia pe care am luat-o privind plecarea mea din PNL la momentul respectiv. Pot să spun că, atâta timp cât am stat în UNPR, relaţia mea cu toţi colegii din partid a fost una foarte bună şi de respect reciproc. Nu am ce să le reproşez din punctul ăsta de vedere. Am luat o decizie pentru că aşa am considerat la vremea respectivă, decizie care nu mi-a influentat activitatea administrativă. Am simţit nevoia unei descătuşări, iar, din punctul meu de vedere, acel lucru mi-a prins foarte bine.

R: Motivul întoarcerii în PNL?

Daniel Drăgulin: Motivul principal care a stat la baza deciziei de a mă întoarce în PNL a fost strâns legat de viitoarea componenţă a Consiliului Local. Pentru a-mi putea duce la îndeplinire proiectele viitorului mandat, am nevoie de o majoritate în Consiliul Local, care poate fi mai uşor obţinută cu ajutorul colegilor mei din PNL. Am luat această decizie fiind onorat de discuţiile pe care le-am purtat atât cu cei din conducerea centrală, cât şi cei din conducerea locală. Am constatat, de-a lungul celor trei ani şi jumătate, că, având în spate o echipă puternică, pe care o pot realiza cu colegii mei din PNL, ai posibilitatea realizării unor obiective pe care ţi le propui în timpul campaniei electorale şi nu numai. Deşi am avut o relaţie bună cu cei doi viceprimari, consider că pentru a da consistenţă deciziilor şi realizărilor, ar fi bine ca măcar unul dintre aceştia să îţi fie coleg de partid. Şi, nu în ultimul rând, cei zece ani petrecuţi în PNL nu se uită aşa de uşor. Lucru care m-a şi determinat în ultimă instanţă să mă întorc. PNL este partidul care m-a consacrat.

R: De ce nu aţi acceptat invitaţia celor din PSD?

Daniel Drăgulin: E mult spus invitaţie. Niciodată ei nu au acceptat un dialog şi o negociere pe picior de egalitate. Ei au considerat că, fiind un partid care are, într-adevăr, un aport mult mai mare decât UNPR la alegerea consiliilor, au tot dreptul să îşi impună punctele de vedere. Mie nu mi-a plăcut acest lucru şi nu  sunt de acord cu acest mod de abordare. Au ajuns până acolo încât să spună că ei îl vor doar pe Drăgulin, dar să treacă în partid, în rest nimic, ceea ce pe mine m-a determinat să fac un pas înapoi. Punând în balanţă cele două oferte, normal că am ales să mă duc la PNL. Eu sunt om de echipă. Am o echipă care m-a susţinut încă din 2010 şi nu puteam să plec să îmi trădez echipa.

R: Echipa care v-a urmat în UNPR s-a întors în PNL?

Daniel Drăgulin: Da. Majoritatea au revenit în PNL.

R: Cum vedeţi reintegrarea în PNL?

Daniel Drăgulin: Deja suntem în plin proces de consolidare a celor două echipe. Eu am o echipă care a lucrat la fel ca şi cei din PNL, pe secţii de vot, conform Statutului PNL. În perioada asta, chiar facem acest lucru. Unim cele două părţi astfel încât să formăm o organizaţie şi mai puternică, iar împreună să aducem o contribuţie substanţială la câştigarea alegerilor la nivel local. Să reuşim să avem peste 50% plus unu pe lista consilierilor municipali. De asemenea, să contribuim la fel de bine şi pentru alegerea consilierilor judeţeni.

R: Cum vedeţi colaborarea cu cei doi copreşedinţi ai PNL Călăraşi?

Daniel Drăgulin: Este o colaborare deschisă. Având în spate experienţa şi istoricul atâtor ani petrecuţi împreună. Avem o relaţie bună, bazată pe respect. Suntem atât de maturi că ştim fiecare ce avem de făcut, acolo unde avem ceva de făcut.

R: Ce fel de campanie electorală veţi avea?

Daniel Drăgulin: Ştiţi foarte bine că sunt adeptul unei campanii de bun simţ, în care să mergem să spunem oamenilor ce am făcut şi ce urmează să facem. Fără atac la persoană. Îi lăsăm pe alţii care deja au început să facă acest lucru sub diferite pseudonime, neavând curajul de a-şi asuma responsabilitatea celor declarate. După părerea mea, dacă ai să îi spui ceva unui om, spune-i direct. Dacă nu ajungi la struguri, acum sunt acrii. Cetăţenii sunt conştienţi că cei care spun aceste lucruri au, de fapt, un caracter slab şi dovedesc incapacitate de a contracara din punct de vedere politic un contracandidat. Ei se bazează pe atacul la persoană, pe minciuni, pe denigrări. Eu deja sunt obişnuit cu aşa ceva, dar am un gust amar pentru că am crezut că am depăşit deja o anumită etapă de dezvoltare politică, intelectuală, iar politicienii, fie ei şi locali, ar trebui să înţeleagă că nu aşa se câştigă voturile. Trebuie să vii cu contraargumente solide, cu proiecte, cu lucruri care aduc un beneficiu cetăţenilor, nu demagogie.

R: Veţi avea o campanie din „uşă în uşă”?

Daniel Drăgulin: Da, va fi o campanie din „uşă în uşă”, aşa cum am avut de fiecare dată. Vom răspunde întrebărilor adresate de cetăţeni. Am afirmat şi am să afirm de fiecare dată că voi mai rămâne un singur mandat la primărie. Între timp, vom pregăti tineri, membri PNL, dintre care unul va fi desemnat drept viitorul candidat la primărie. Am să promovez în perioada asta şi tineri. Este şi vremea lor. Trebuie să se coacă. Să aibă personalitate politică, notorietate, un impact pozitiv în rândul tinerilor care au un cuvânt de spus în viaţa socială, economică şi politică. Aceştia vor avea obligaţia de a-i reprezenta pe cei din generaţia lor, rezolvând, prin deciziile pe care le vor lua, multe din problemele tinerilor călărăşeni.

R: După cel de-al doilea mandat vă îndreptaţi către Parlament?

Daniel Drăgulin: Să ajungem acolo şi vedem după.

R: Aveţi în vedere preluarea Organizaţiei Municipale a PNL Călăraşi după câştigarea alegerilor locale?

Daniel Drăgulin: Mai întâi hai să ne ocupăm de campania electorală, de câştigarea alegerilor şi pe urmă vom vedea.

R: Intenţionaţi să preluaţi şi conducerea Organizaţiei Judeţene?

Daniel Drăgulin: Am auzit multe zvonuri că m-ar interesa preluarea Organizaţiei Judeţene. Nici gând de aşa ceva. Nu m-am gândit şi nici nu mă gândesc la acest lucru. Organizaţia Judeţeană are deja un preşedinte.

R: Ce criterii vor sta la baza selectării viitorilor consilieri locali?

Daniel Drăgulin: În primul rând, competenţă, experienţă împletită cu tinereţea, impactul asupra cetăţenilor, rolul pe care îl vor avea în campania electorală şi modul în care se vor implica.

R: Văd că puneţi mare accent pe susţinerea tinerilor, care va fi ponderea în Consiliul Local?  

Daniel Drăgulin: Peste 30% în Consiliul Local şi la nivelul Organizaţiei Municipale.

R: Dintre consilierii locali se va ridica şi viitorul candidat la Primărie?

Daniel Drăgulin: Sunt convins că din rândul lor se va ridica şi cel care va fi desemnat candidatul nostru în 2020, la alegerile locale sau unul dintre cei doi viceprimari pe care sperăm ca PNL-ul să-l câştige.

R: Sunteţi mulţumit de ce aţi reuşit să realizaţi în acest mandat?

Daniel Drăgulin: Fiind obiectiv, nu pot fi total mulţumit de ce am reuşit să fac şi nu numai în calitate de primar, ci şi în viaţa de toate zilele. Poate ai anumite obiective şi, din diferite motive, nu ai putut să le realizezi. Aşa şi aici. Pot să spun că nu sunt în totalitate mulţumit de tot ce am făcut, dar ceea ce am realizat am făcut cu responsabilitate, cu gândul că tot ceea ce fac este în avantajul cetăţeanului. Până la urma urmei, cetăţean sunt şi eu, pentru că nu sunt primar pe viaţă şi mi-ar plăcea să beneficiez şi eu de lucrurile acestea. Mi-am dorit şi îmi doresc ca tot ceea ce fac să rămână în amintirea cetăţenilor ca un lucru bun.

R: Ce regretaţi? Din punct de vedere politic, administrativ şi personal.

Daniel Drăgulin: Politic, nu regret nimic. Am făcut ceea ce am considerat în orice moment, asumându-mi orice alegere. Regret, poate că nu am intrat mai devreme în politică. Puteam să intru în 1990, 1993… eu am intrat în 2000.

R: Administrativ?

Daniel Drăgulin: Îmi reproşez faptul că aş fi putut să fac tot posibilul să realizez toate obiectivele propuse în campania electorală. Nu am reuşit să le realizez, nu neapărat din cauza mea sau a celor din primărie, ci a birocraţiei ridicate. Au fost proiecte care nu au putut fi derulate datorită acestui lucru. Timpul fiind foarte scurt, nu am putut să le demarăm. Ce pot să îmi mai reproşez este faptul că ar fi trebuit să fiu mai incisiv în luarea unor decizii cu privire la diferite probleme întâlnite la primărie, inclusiv de personal.

R: Personal?

Daniel Drăgulin: Poate faptul că am prea multă încredere în oameni şi câteodată unii dintre ei trădează.

R: Principalele obiective în al doilea mandat?

Dragulin Toată lumea îşi doreşte acum infrastructură. Hai să terminăm mai întâi cu canalizarea, care, într-adevăr, este o investiţie foarte, foarte importantă pentru comunitate. Călăraşiul se numără printre oraşele fără o reţea completă de canalizare şi cu o reţea foarte veche de apă. Am reuşit, cu ajutorul acestui mult-discutat CL8, să ridicăm procentele la aceste capitole. Şi vom lucra cu un proiect care vine în continuarea lui CL8, să introducem reţeaua de canalizare şi apă în tot municipiul. Având în vedere că oraşul va mai avea nevoie de lucrări de canalizare şi apă, peste, poate, 50 de ani, trebuie să avem răbdare şi înţelegere că străzile vor fi readuse la stadiul iniţial în curând. Mă consider un primar curajos, care s-a gândit la viitorul copiilor noştri, şi care a ales să accepte un termen foarte scurt al acestor lucrări, cauzat de încheierea exerciţiului financiar european. Dacă aş fi gândit doar din punct de vedere electoral, aş fi refuzat implementarea acestui proiect şi am fi trecut la modernizarea străzilor. O parte din contestatari ar fi apreciat aceste lucruri. Nu am ales, însă, cu toate reproşurile care mi s-au adus, acest lucru, întrucat am considerat că nu puteam spune nu acestei oportunităţi. Da, recunosc, sunt probleme pe străzi, în timp le vom rezolva. Nu putea pune carul înaintea boilor. Mi-ar plăcea, aşadar, o evaluarea obiectivă a acestei investiţii. Mi-aş fi dorit să fi avut la dispoziţie 3 ani, nu un an şi jumătate. Altfel ar fi stat lucrurile. Am fost conştient de impactul asupra capitalului meu de imagine, însă am mers şi merg mai departe cu speranţa că majoritatea călărăşenilor vor înţelege că acest „rău” era mai mult decât necesar.

Aşadar, principalele obiective ale mandatului 2016 – 2020 se leagă de continuarea lucrărilor de extindere a reţelei de canalizare, de modernizare a străzilor, de continuare a lucrărilor, de modernizare a pieţelor şi parcurilor şi de atragere a fondurilor europene. Avem ambiţii mari la toate aceste capitole, vă garantez!