ViitorPlus, asociația pentru dezvoltare durabilă, în parteneriat cu TenarisSilcotub, anunță începutul ediției 2016 – 2017 a programului “Cluburile ecOprovocarea” în liceele din Zalău și Călărași.
Este cel de-al şaptelea an în care asociația ViitorPlus, cu susținerea TenarisSilcotub, coordonează implementarea programului de educație non-formală și extrașcolară “ecOprovocarea”, cu scopul de a acoperi nevoia de educație pentru mediu a tinerelor generații.
Două unităţi de învăţământ din Călărași, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” și Colegiul Economic, și două din municipiul Zalău, județul Sălaj, Colegiul Naţional “Silvania” şi Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul”, vor continua predarea atelierelor non-formale din curricula specială pentru protejarea naturii și vor participa la concursul de activități practice pentru mediu.
Cluburile care vor obține rezultate remarcabile în domeniile reciclării, plantării de arbori și îngrijirii de spații verzi, care vor promova reutilizarea obiectelor, vor fi premiate cu participarea în Tabăra de leadership pentru mediu ecOprovocarea – o tabără educațională și distractivă.
„Săptămâna aceasta am lansat o nouă ediție a ‘Cluburilor ecOprovocarea’. În cadrul Cluburilor, tinerii vor face cunoștință cu provocările actuale de mediu, îi vom încuraja să caute soluții pentru rezolvarea acestora și să le implementeze în comunitatea lor. Activitățile din fiecare liceu vor fi coordonate de o echipă formată din trei profesori voluntari și 15 elevi. Cluburile se vor reuni săptămânal pentru atelierele non-formale, se va preda prin jocuri, dezbateri, vizualizare de filme, astfel elevii vor dobândi și abilități de lucru în echipă, comunicare, organizare, își vor forma o atitudine proactivă, de lideri. Echipele cu cele mai bune rezultate vor fi premiate, fondul total de premii fiind de 43.600 de lei. Le dorim mult succes tuturor participanților”, a declarat managerul programului „ecOprovocarea”, Lucia Cojocaru.
În cele şase ediţii anterioare, au participat la eveniment 20.000 de elevi şi profesori, au fost reciclate 285.000 de kilograme de deșeuri din 16 tipuri diferite de deşeuri, au fost plantaţi 58.000 de puieți, cei implicaţi au petrecut 57.500 de ore de voluntariat pentru mediu și comunitatea locală, 30 de unităţi de învăţământ din Călăraşi, Sibiu şi Sălaj s-au implicat în această acţiune. De asemenea, cinci propuneri legislative au fost propuse de elevi autorităţilor locale, din care trei s-au transformat în hotărâri de Consiliu Local.
“Cluburile ecOprovocarea” reprezintă una dintre componentele programului “ecOprovocarea”, alături de: Concursul Național “ecOprovocarea”; Tabăra de leadership pentru mediu “ecOprovocarea”; Resurse pentru Profesori – materiale educaționale gratuite; “ecObiblioteca elevilor”.