Declasificat! Reclasificat! Nu este declasificat! – Răspunsurile date de Ministerul Sănătăţii despre Spitalul Judeţean de Urgenţe Călăraşi

Într-o singură zi, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au reuşit performanţa de a ne oferi patru răspunsuri, total diferite, în legătură cu situaţia Spitalului Judeţean de Urgenţe Călăraşi. Iniţial, au spus că spitalul nu este declasificat, apoi că este reclasificat, a urmat răspunsul că îşi va menţine gradul III cu conformare până la data de 30 iunie a.c., când se va încheia contractul cu Casa de Asigurări, iar într-un final ne-au declarat că este declasificat la gradul IV. Toată această avalanşă de informaţii contradictorii a venit în interval de câteva ore.

Nu este declasificat!

 Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au declarat pentru colegii noştri de la Radio VocesCampi că site-ul instituţiei conţine informaţiile actualizate la zi. Astfel, pe site, Spitalul Judeţean de Urgenţe Călăraşi figurează în continuare cu gradul III cu conformare. De aici reiese faptul că unitatea sanitară nu a fost declasificată la gradul IV – nivel de competenţă bazal. Precizăm că Ordinul Ministrului Sănătăţii, prin care s-a făcut declasificare spitalului, nu a fost trimis oficial nici către Direcţia de Sănătate Publică, nici către Consiliul Judeţean, instituţie ce îl are în subordonare.  Singurul mod de informare asupra declasificării a fost Ordinul MS venit pe faxul spitalului. În Ordin nu se precizează data la care acesta va intra în vigoare.

Este reclasificat dar nu va putem spune gradul

Contactând reprezentanţii Ministerului Sănătăţii pentru a ne confirma informaţia de mai sus, ţinând cont că în urmă cu câteva zile, cotidianul “Observator de Călăraşi” primise o informare oficială, din partea aceluiaşi minister, prin care eram informaţi că spitalul a primit gradul IV, am primit un răspuns halucinant: “Spitalul nu a fost declasificat ci a fost reclasificat la acelaşi nivel. Nu va pierde finanţare ci doar se va face o reorganizare internă”. Întrebaţi ce grad de clasificare are spitalul în momentul de faţă, răspunsul a fost: “Nu vă putem spune”.

Are gradul III până la 1 iulie

A urmat un nou apel către Ministerul Sănătăţii. De această dată, răspunsul a fost următorul: “La noi s-a prelungit contractul cadru. Până la 1 iulie a.c. rămâne cu clasificare pe care a avut-o, gradul III cu conformare, iar după data de 1 iulie a.c. se reclasifică în gradul IV”. Noi întrebăm: În conformitate cu ce Ordin se va face această declasificare, pentru că în cel deja transmis la spital nu este specificată data la care acesta intră în vigoare. Dacă prezentul Ordin a intrat în vigoare la data transmiterii (10 martie 2016), cum poate spitalul să funcţioneze, în prezent, pe vechiul contract cu CAS? De asemenea, nu se ştie în ce Monitor Oficial a fost publicat acest Ordin sau dacă a fost publicat. În caz contrar acest Ordin nu este legal.

Răspuns final: “Este declasificat în gradul IV”

 La doar câteva minute, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii ne-au contactat pentru a ne oferi noi informaţii în legătură cu acest subiect. “Primul răspuns pe care l-am primit de la Direcţia de Specialitate de la noi din Minister era prolift în sensul că folosea două răspunsuri diferite la aceeaşi întrebare. În urma luptelor seculare pe care le-am dus noi cei de la presă cu cei de la Asistenţă medicală din cadrul Ministerului, vă putem spune că spitalul este declasificat. Este acum în categoria IV”, ne-au transmis reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

 

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Marian Dinulescu a declarat că a atacat în instanţă Ordinul Ministrului Sănătăţii privind declasificarea unităţii spitaliceşti.