Copiii din judeţul Călăraşi vor fi vaccinaţi împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) din Călăraşi informează populaţia judeţului că, având în vedere evoluţia epidemiei de rujeolă la nivel naţional, epidemie determinată de cumularea de persoane receptive prin acoperiri vaccinale suboptimale, care până la data de 25 noiembrie 2016 a cumulat 1.366 de cazuri confirmate şi a determinat şase decese, vor fi instituite măsuri pentru stoparea acestei epidemii.
Astfel, în perioada 15 – 27 decembrie 2016 vor fi vaccinaţi ROR (vaccin împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului) următoarele categorii de copii: cei între 9 luni şi 9 ani, care nu au nicio doză ROR; toţi copiii între 5 ani şi 9 ani, care au o singură doză ROR.
Copiii, care la data vaccinării ROR nu au vârsta de 12 luni, vor repeta vaccinarea ROR la împlinirea vârstei de 12 luni şi după minimum 28 de zile de la doza anterioară ROR.
DSP Călăraşi reaminteşte faptul că rujeola este o boală transmisibilă pe cale respiratorie, extrem de contagioasă. Imunitatea împotriva infecţiei rujeolice se dobândeşte fie prin trecerea prin infecţie, fie prin vaccinare.
Boala se manifestă prin febră înaltă, conjunctivită (aspect de “copil plâns”), rinoree, tuse, erupţie (pete catifelate roz pe faţă, ulterior trunchi şi membre). Rujeola poate evolua sever cu pneumonie, encefalită sau se poate suprainfecta bacterian.
În situaţii foarte rare, virusul nu este eliminat din organism şi peste ani produce panencefalită sclerozantă subacută, boală care, deşi este extrem de rară, este extrem de periculoasă, ducând invariabil la deces.
Direcţia de Sănătate Publică solicită părinţilor tuturor copiilor să se prezinte la medicul de familie cât mai urgent posibil după ce sunt anunţaţi, pentru vaccinarea ROR a copiilor din categoriile menţionate.
„Dorim să asigurăm încă o dată populaţia că toate vaccinurile administrate prin Programul Naţional de Vaccinări sunt vaccinuri sigure şi eficiente şi că la nivelul judeţului Călăraşi, în anul 2016, nu am avut niciun caz confirmat de rujeolă”, se arată într-un comunicat transmis redacţiei noastre, de către reprezentanţii DSP Călăraşi.