Cele cinci spitale călărăşene trecute din „exces de zel” pe lista Ministerului Sănătăţii! În niciun spital din Călăraşi nu s-au găsit germeni patogeni!

TBC 1

Scandalul dezinfectanţilor diluaţi, furnizaţi de către Hexi Pharma, a ajuns şi la Călăraşi odată cu publicarea pe site-ul Ministerului Sănătăţii a listei ce cuprinde unităţile spitaliceşti din ţară unde au fost identificate probleme. Pe listă figurează toate cele cinci unităţi spitaliceşti din judeţul nostru. Conform informaţiilor furnizate de către epidemiologul, Camelia Truică, în nicio unitate spitalicească din judeţul Călăraşi nu au fost descoperiţi germeni patogeni, ci doar germeni saprofiţi. Ce înseamnă asta? Germenii saprofiţi se găsesc în mod normal pe pielea şi mucoasele omului, în gură, nas, urechi, intestin, organele genitale, urină etc.. Controlul a vizat identificarea coloniilor patogene, însă acestea nu au fost identificate în niciun spital călărăşean. Acest lucru a fost specificat în raportul trimis de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) către Ministerul Sănătăţii, însă undeva la observaţii, instituţia călărăşeană a trecut germeni saprofiţi descoperiţi. Alte judeţe nu au trecut aceşti germeni saprofiţi nicăieri pentru că nu făceau tema controlului. Din acest motiv, toate cele cinci spitale figurează pe lista “ruşinii” alături de restul din ţară unde au fost identificaţi germeni patogeni.      

„Ne-am dat cu stângul în dreptul sau am fost mai catolici decât Papa”

Ministerul Sănătăţii, cu aprobarea Parchetului General, a făcut publică lista unităţilor sanitare în cadrul cărora au fost depistate teste de sanitaţie pozitive în urma controalelor realizate conform dispoziţiei ministrului Sănătăţii, prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară. Din judeţul Călăraşi sunt trecute pe lista unităţilor spitaliceşti cu probleme toate cele cinci spitale: Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi, Spitalul Orăşenesc Lehliu Gară, Spitalul de Psihiatrie Săpunari, Spitalul de Pneumoftiziologie Călăraşi şi Spitalul Municipal Olteniţa. Managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Călăraşi, dr. Spiridon Dumitrescu, a declarat: „Scandalul prezenţei spitalelor din judeţul Călăraşi pe lista celor 50 de spitale care au probleme cu dezinfectanţii e fals. Pentru că, cel puţin în cazul Spitalului TBC, rezultatele reale au fost că nu s-au găsit germeni patogeni periculoşi pentru viaţa omului, ci doar coloniile saprofite, care se găsesc în mod natural pe mâna omului. Cu alte cuvinte, ne-am dat cu stângul în dreptul sau am fost mai catolici decât Papa”. Spitalul TBC nu cumpără produse de la Hexi Pharma, ci are încheiat un contract cu o firmă de curăţenie.

„Scandalul prezenţei spitalelor călărăşene pe lista celor 50 de spitale care au probleme cu dezinfectanţii e fals!”

Dr. Spiridon Dumitrescu ne-a explicat pe înţelesul tuturor diferenţa dintre patogen şi saprofit. „Pentru a putea avea o rigurozitate ştiinţifică, trebuie să ai nişte clasificări. Cum este binele şi răul, aşa se împart şi microbii. Unii sunt saprofiţi, care fac bine şi sunt în bună convieţuire cu corpul omenesc şi sunt utili. De exemplu, cei care sunt pe suprafeţe, pe tegumente, fac parte din bariera de apărare a organismului la agresiunile exterioare. Aceste microrganisme saprofite se regăsesc şi în produsele probiotice pe care le administrăm alături de antibiotic pentru refacerea florei intestinale sau în iaurtul cu bifidus. Alături de aceste microrganisme apar unele care se cheamă patogene. Patogen în medicină înseamnă agresiv, care atacă. Care, prin multiplicarea lor, determină infecţiile mari şi unele chiar foarte periculoase. Toţi agenţii dezinfectanţi sunt concepuţi să aibă o plajă de afecţiune pe germenii patogeni, să îi omoare pentru a nu face infecţii în spital. Probele au fost prelevate cu o tematică: Daţi cu produsele Hexi Pharma, dar specificaţi lotul şi faceţi o analiză după. Vedeţi dacă se regăsesc microbii pe care îi omoară dezinfectantul (stafilococ, streptococ, bacilul Koch etc). Nu s-a găsit nimic! Niciun microb patogen. În schimb, pe mâna unei îngrijitoare s-au găsit nişte germeni saprofiţi, care era normal să se găsească”, ne-a transmis dr. Dumitrescu.

Ordinul care prevedea normele legale a fost abrogat

De ce a precizat Direcţia de Sănătate Publică germenii saprofiţi în raportul transmis către Ministerul Sănătăţii? Explicaţia este simplă: nu există norme legislative în vigoare care să prevadă posibilitatea existenţei germenilor saprofiţi. Dr. Dumitrescu ne explică: De aici începe nebunia. Ordinul de ministru, care reglementa câte colonii de germeni saprofiţi ai voie să ai şi câte nu, a fost abrogat. Ordinul cu numărul 190 era vechi din 1982 şi a fost abrogat în anul 2004 prin Ordinul 713. Ordinul 190 din 1982 avea o anexa nr. 7 care spunea clar: se prelevă probe de pe diverse suprafeţe iar la capitolul mână’ specifica faptul că nu ai voie să ai germeni patogeni, iar la capitolul germeni saprofiţi’, pe care ai voie să îi ai, era considerat normal dacă ai sub un număr de 40 de germeni pe probă. DSP-ul spune că acest ordin a fost abrogat de către Ordinul nr. 713 din 2004. Noul ordin, însă, nu a preluat, nu se ştie de ce, din greşeală sau prostie, şi anexa 7, acolo unde se preciza clar câţi germeni saprofiţi ai voie să ai sau nu. DSP-ul spune că a raportat la Ministerul Sănătăţii că nu au descoperit colonii patogene sau neconformităţi, ci au trecut la observaţii că au depistat două colonii de germeni saprofiţi. Din punctul meu de vedere, eu nu aş fi dat aşa ceva dacă nu avea semnificaţie clinică şi dacă nu înbolnăvesc bolnavii. Spuneam simplu că nu s-au găsit colonii patogene că pentru asta s-a făcut analiza. Cei de la Ministerul Sănătăţii ori nu s-au uitat, ori au vrut să iasă mai bine statistica şi ne-au pus că toate spitalele din judeţul Călăraşi au germeni”.

“Nu există norme!” – Camelia Truică

Potrivit informaţiilor furnizate de către medicul primar epidemiolog, dr. Camelia Truică, în nicio unitate spitalicească din judeţul nostru nu au fost descoperiţi germeni patogeni, ci doar germeni saprofiţi. Raportarea s-a făcut pentru că nu există norme care să prevadă un număr de colonii de germeni saprofiţi minim admis. “De exemplu la apă. Este specificat clar că sub un anumit număr de colonii este limita normală admisă. La capitolul ‘germeni saprofiţi’ acest lucru nu mai este reglementat. Au existat norme în vigoare până în anul 2004, însă noul Ordin aprobat nu le-a mai preluat”, a precizat Camelia Truică.

“Pentru a nu mai fi pe această listă, epidemiologul trebuia să îşi facă treaba” – Ministerul Sănătăţii

Pentru a vedea dacă şi alte judeţe din ţară au raportat coloniile de germeni saprofiţi, am luat legătura cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Prezentându-le situaţia din judeţul Călăraşi, răspunsul a fost clar: “Pentru a nu mai fi pe această listă, epidemiologul trebuia să îşi facă treaba. Data viitoare, epidemiologul să îşi facă treaba mai bine. De ce le-au trecut dacă nimeni nu le-a solicitat. A existat acolo un inspector care putea să îi lămurească”.

Dacă în niciun spital din Călăraşi nu au fost găsiţi germeni patogeni şi toate unităţile folosesc dezinfectanţi de la Hexi Pharma, ne întrebăm: Oare cât sunt chiar atât de diluaţi aceşti dezinfectanţi care, conform probelor, omoară toţi microbii patogeni? Cel puţin în spitalele călărăşene.