Judeţul Călăraşi a rămas fără taxele contribuabililor mari şi mijlocii. Contribuabilii mari au fost preluaţi încă din anul 2005 la Bucureşti, iar, în urmă cu o lună, contribuabilii mijlocii au fost redirecţionaţi la Ploieşti. Taxele şi impozitele datorate de marii contribuabili ajung în final tot la bugetul de stat, indiferent de instituţia care îi colectează. Vorbim aici, în primul rând, despre impozitul pe profit şi de cel pe venit, care sunt cele mai importante. La Călăraşi, contribuabilii mari şi mijlocii mai plătesc doar impozitele pe teren sau sediul social.
Astfel, de la 1 aprilie 2005, în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) s-a organizat Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili Bucureşti, care a preluat de la direcţiile judeţene de finanţe administrarea activităţii marilor companii. Aceasta înseamnă că toate taxele şi impozitele marilor agenţi economici din Călăraşi sunt colectate, în prezent, de Bucureşti. De asemenea, în conformitate cu Ordinul preşedintelui ANAF nr. 3702/17.12.2015, s-a aprobat Lista nominală a contribuabililor mijlocii, care vor fi administraţi de către Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Ploieşti, prin Administraţia Fiscală pentru contribuabilii mijlocii începând cu data de 1 februarie 2016.
135 de contribuabili mijlocii şi cinci contribuabili mari, transferaţi doar în februarie
Astfel, conform informaţiilor primite de la Agenţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Călăraşi, la data 1 februarie 2016 au fost transferaţi către Administraţia pentru Contribuabili Mijlocii Ploieşti 135 de contribuabili mijlocii şi cinci contribuabili mari transferaţi către Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili. Această trecere a făcut ca încasările la bugetul general consolidat al statului la nivelul AJFP Călăraşi, la data de 31 ianuarie 2016, să fie de 89.079.557 de lei, realizându-se un grad de colectare de 104,43% din programul stabilit, iar, la data de 29 februarie 2016, după transferarea contribuabililor mijlocii, încasările să fie de 37.746.712 lei, realizându-se un grad de colectare de 102,38% din programul de încăsari. Unul dintre inconvenientele acestei situaţii ar fi că pentru orice adeverinţă, contribuabulii călărăşeni trebuie să bată drumul ori la Bucureşti, ori la Ploieşti.