Amenzi de 12.500 de lei, aplicate de inspectorii ITM Călăraşi

În perioada 11 – 15 aprilie a.c., Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) al judeţului Călăraşi a efectuat controale în următoarele domenii de activitate: comerţ, agricultură, transport, construcţii, protecţie şi pază, restaurante şi baruri. În urma acestor, au fost aplicate amenzi în valoare de 12.500 de lei.

Inspectorii ITM Călăraşi au desfăşurat, în intervalul 11 – 15 aprilie a.c., acţiuni de control în domenii de activitate precum comerţ, agricultură, transport, construcţii, protecţie şi pază, restaurante şi baruri. Astfel, în domeniul relaţiilor de muncă s-au efectuat 28 de controale, în cadrul cărora au fost sancţionaţi cinci angajatori, dintre care unul pentru muncă fără forme legale, şi s-au aplicat amenzi în valoare de 12.500 de lei, din care 10.000 lei pentru muncă la negru. De asemenea, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, s-au efectuat 22 de controale, în urma cărora 21 angajatori au fost sancţionaţi şi s-au aplicat 36 de avertismente. De altfel, în aceeaşi perioadă, la nivel naţional, Inspecţia Muncii a desfăşurat acţiuni de control, în cadrul cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 730.931 de euro, adică 3.216.100 de lei. Au fost depistate 366 de persoane care lucrau fără forme legale. În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel naţional, s-au aplicat amenzi în valoare de 2.559.100 de lei, din care 2.015.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale, inspectorii au făcut 18 propuneri de cercetare penală. Au fost sancţionaţi 527 de angajatori.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, la nivel naţional, s-au aplicat amenzi în valoare de 657.000 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale 40 de evenimente, care, în urma cercetărilor efectuate de inspectori, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Inspectorii de muncă au dispus 17 opriri de echipamente şi sistarea activităţii la cinci locuri de muncă.