În fiecare an, odată cu începerea anului şcolar, se dă startul triajului epidemiologic în unităţile de învăţământ din judeţul Călăraşi.
Această acţiune are drept scop depistarea eventualelor boli transmisibile la copii şi izolarea acestora pentru împiedicarea răspândirii bolilor în rândul colectivităţii. Potrivit medicului primar epidemiolog al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) din Călăraşi, Camelia Truică, triajul va dura zece zile. „Cei care sunt suspectaţi de o boală transmisibilă sunt dirijaţi către medicul de familie sau către medici specialişti. Elevii care au afecţiuni infecto-contagioase vor fi scoşi din colectivitate pe o anumită perioadă. Zece zile durează triajul, după care personalul medical care face triajul în şcoli mai are la dispoziţie încă o săptămână pentru a ne trimite datele. Există şcoli unde controlul este făcut de către medicii de familie şi unităţi de învăţământ unde asistenţii medicali se ocupă de acest lucru”, ne-a declarat dr. Camelia Truică.
Nu există medici şcolari în judeţ
În judeţul Călăraşi există 22 de cabinete medicale, însă medicii lipsesc cu desăvârşire. „Cabinete medicale există în judeţ, dar nu sunt medici şcolari, pentru că în momentul în care a început reforma sanitară şi s-a înfiinţat cabinetul medicului de familie, medicii care erau pe cabinetele şcolare au decis să se transforme în medici de familie, din cauza veniturilor. În mediul urban există cele mai multe cabinete. Sunt asistenţi medicali în aceste cabinete, care pot să facă triajul, o anchetă epidemiologică, care pot face educaţie sanitară. În principiu, în Călăraşi, fiecare unitate şcolară are amenajat un spaţiu care este destinat unui cabinet. La nivelul judeţului sunt şase cabinete medicale în grădiniţe şi 16 în şcoli şi licee. 14 asistente sunt angajate în mediul urban, iar patru în mediul rural. Cele din mediul rural lucrează la grădiniţe cu program prelungit”, a mai precizat dr. Truică.
În anul 2015, la ultimul triaj epidemiologic, care a avut loc după vacanţa de Paşti, din 29.014 preşcolari şi elevi înscrişi, au fost examinaţi 26.645, 121 fiind depistaţi cu boli infecto-parazitare, printre care se numără: varicela, scarlatina, anginele, scabia, pediculoza şi micozele.