A început goana după murături

În plin sezon al murăturilor, gospodinele au dat iama în piețe și în magazine pentru a se aproviziona. Nu mai e mult și iarna le va bate la ușă, așa că doamnele trudesc din greu pentru a-și face provizii. Piețele din municipiul Călărași sunt pline de legume, iar prețurile sunt pentru toate buzunarele.

 Din cămara de iarnă nu trebuie să lipsească zacusca, sucul de roșii sau murăturile. Munca depusă pentru realizarea bunătăților preparate pentru iarnă merită, tocmai de aceea toată lumea se grăbește să umple cămara, iar asta se vede în piețele din municipiul nostru, care au devenit adevărate furnicare.

Valentina Albu iubeşte murăturile de casă

Valentina Albu este o gospodină care iubește murăturile de casă, nu pe cele cumpărate din magazin. Aceasta a cheltuit aproximativ 300 de lei pentru cămara de iarnă. “Am pus gogoșari și conopidă la murat. La un litru de oțet am pus doi litri și jumătate de apă, hrean, piper, foi de dafin, cimbru, muștar și crenguțe de mărar. Toată compoziția am fiert-o, după care am turnat-o în borcane. Secretul meu este acela că deasupra borcanelor pun niște linguri de inox sau cuțite, pentru a nu se crăpa, iar apoi le pun la fiert într-o oală și deasupra pun crenguțe de vișin. Anul acesta am cheltuit pe murături aproximativ 300 de lei. Am făcut și un fel de tocăniță din ardei capia și ardei gras, pe care i-am dat prin mașina de tocat, după care am fiert compoziția și am adăugat totul în borcan. De asemenea, am copt și vinete, pe care le-am pus în congelator”, ne-a mărturisit Valentina Albu.

 Ana Macoviciuc ne-a împărtăşit reţeta sa de zacuscă

Ana Macoviciuc nu a pus multe borcane de murături, așa că nu a cheltuit foarte mult pe cumpărături, în schimb, a făcut multă zacuscă și ne-a destăinuit modul de preparare. “Am pus la borcan castraveți și câteva gogonele. Prețurile nu mi se par diferite de anii trecuți. Nu am pus multe murături, dar am făcut zacuscă. Rețeta mea de zacuscă este următoarea: de regulă, pun cinci kilograme de ardei, completez apoi cu gogoșari, după care adaug cinci kilograme de vinete, două kilograme și jumătate de ceapă, un litru și jumătate de suc de roșii. Mai rad dovlecel, doi morcovi și pun aproximativ jumătate de litru de ulei”, a precizat Ana Macoviciuc.

Cămara Mariei Crăciunescu este plină cu murături, zacuscă, vinete şi suc de roşii

 Cămara Mariei Crăciunescu este deja plină cu murături, zacuscă, vinete și suc de roșii. Aceasta ne-a dezvăluit secretele reţetelor sale. “Am pus la murat castraveți, în borcane de 800 de grame. Am pus oțet de mere, după care am adăugat castraveții frumos tăiați, cimbru, piper, usturoi, am umplut borcanul de apă și am fiert totul. Nu trebuie să îi fierbi mult. Când constați că apa este fierbinte, îi mai lași 10 minute pentru a-și schimba culoarea și după aceea stingi focul. Borcanul îl acoperi cu un prosop pentru că trebuie să stea la cald multă vreme, până se răcește. Eu am oală de fiert borcane. Fierberea murăturilor este bună pentru că acestea nu prind floare atunci când le scoți din borcan. Și oțetul este bun pentru așa ceva. Am pus și gogoșari. Am spălat gogoșarii, i-am tăiat, după care i-am opărit două – trei minute în oțet cu zahăr. Am folosit o cană de oțet și una de zahăr. Zeama de la zahăr și oțet am combinat-o cu puțină apă, după care am pus borcanul de murături la fiert încă cinci minute. Astfel, aceștia devin crocanți și gustoși. De asemenea, am pus cimbru, piper, foi de dafin. În această iarnă voi avea și murături asortate, pentru că într-un borcan mare am pus țelină, morcov, sfeclă roșie,  ardei, gogonele, pepene și varză. La murăturile combinate trebuie să pui mult usturoi”, a menţionat gospodina noastră. De asemenea, aceasta a gătit şi vinete. “Vinetele le-am tăiat rondele, le-am ținut într-un castron cu puțină sare timp de două ore. După aceea le-am prăjit puțin, iar în borcan am adăugat un rând de roșii tăiate frumos, un strop de sare, un rând de vinete, un rând de ardei, din nou un rând de roșii și unul de vinete, până s-a umplut borcanul. Am fiert borcanul vreo 20 de minute. Nici zacusca nu îmi va lipsi. Am făcut și suc de roșii. Voi prepara o tocăniță cu ceapă multă pe care o călesc, adaug roșii, vinete coapte și un dovlecel dat prin răzătoare. Aici e foarte important să folosim o cană de ulei”, a conchis gospodina Maria.