7.214 situaţii de urgenţă în anul 2016

Pompierii călărăşeni şi-au prezentat bilanţul pe anul 2016. Evenimentul a fost organizat în sala Centrului Cultural Judeţean Călăraşi, începând cu ora 09:00. La bilanţ au participat cadrele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi, colonelul Lucian Diaconu – inspectorul şef al ISU Călăraşi, colonelul Gheorghe Daniel Popa – inspectorul şef al ISU Dobrogea, colonelul Cezar-Mihai Damian – desemnat adjunct al inspectorului general, George Iacob – prefectul judeţului Călăraşi, Vasile Iliuţă – preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi şi dr. Viorica Gheorghiţă, coordonatorul SMURD Călăraşi.

Inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi, colonelul Lucian Diaconu, a prezentat activităţile derulate de pompieri în anul 2016. Echipajele au intervenit la  7.214 solicitări pentru rezolvarea diferitelor tipuri de situaţii de urgenţă, ceea ce reprezintă o medie de 19,8 intervenţii pe zi, mai mult cu aproximativ 13% decât în anul 2015 când subunităţile ISU Călăraşi au intervenit la un număr de 6.381 situaţii de urgenţă.

633 de incendii, anul trecut

Repartiţia acestor intervenţii pe categorii este următoarea:266 pentru stingerea incendiilor reprezentând 3,7% din totalul intervenţiilor, mai mult cu 4,7% faţă de anul 2015 când au fost 254 de incendii; 367 de incendii de vegetaţie reprezentând 5% din total, mai mult cu 256,3% decât în anul 2015, când au fost 103 incendii de vegetaţie; 6.018 intervenţii SMURD, reprezentând 83,4% din totalul intervenţiilor, mai mult cu 8,3% decât în anul 2015, când au fost 5.553 de intervenţii; 356 de acţiuni pentru protecţia comunităţilor (8 asanări/distrugeri de muniţie, 53 de inundaţii, 130 de asigurare măsuri PSI la evenimente publice de amploare, 6 intervenţii salvare de persoane, 10 intervenţii salvare de animale, 6 intervenţii spălare drum public, 5 căutare persoane, 3 asigurare măsuri P.S.I. la conducte de gaze, 7 salvări persoane din auto înzăpezite, 17 deblocări de persoane din spaţii de locuit, 1 intervenţie CBRN (accident rutier DN3 – comuna Lehliu), 110 transport persoane -sprijin SAJ), reprezentând 4,9% din totalul intervenţiilor, mai mult cu 27,6% decât în anul 2015 cu 279 de acţiuni pentru protecţia comunităţilor (10 asanări/distrugeri de muniţie, 89 de inundaţii, 3 intervenţii/monitorizare CBRN, 57 de asigurare măsuri P.S.I. la evenimente publice de amploare, 36 de intervenţii salvare de persoane, 3 intervenţii salvare de animale, 5 intervenţii spălare drum public, 7 degajare/căutare persoane înecate, 9 asigurare măsuri P.S.I. la conducte de gaze, 7 deblocări de uşă, 1 asigurare măsuri P.S.I. la un camion răsturnat pe autostradă, 1 asigurare măsuri P.S.I.  la producție eveniment cultural, 1 îndepărtare tencuială de pe un bloc, 50 de transport persoane sprijin SAJ).

 207 intervenţii la care nu s-a acţionat

Anul trecut s-au înregistrat şi 207 intervenţii la care nu s-a acţionat (128 de situaţii de deplasare fără intervenţie, 49 întors din drum şi 30 de alarme false), reprezentând 3,79% din total intervenţii, mai mult cu 56,1% comparativ cu anul 2015 când pompierii au fost solicitaţi la 242 intervenţii la care nu s-a acţionat (163 de situaţii de deplasare fără intervenţie, 59 întors din drum şi 20 alarme false). Totodată în anul 2016 subunităţile de intervenţie au executat un număr de 1.063 recunoaşteri în teren. Din cele 7.007 situaţii de urgenţă la care a intervenit efectiv inspectoratul, (aici exceptând cele 207 – deplasare fără intervenţie, alarmă falsă şi întors din drum ), 1.988 au avut loc în mediul urban, 4.904 în mediul rural şi 115 pe căile de comunicaţii ce străbat teritoriul judeţului Călăraşi. La un număr de 172 de intervenţii pentru stingerea incendiilor şi incendiilor de vegetaţie, subunităţile inspectoratului au colaborat cu Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă. Distanţa totală parcursă din subunităţi până la locul producerii situaţiilor de urgenţă în anul 2016, este de 75.250 de kilometri, cu o medie de 10,4 kilometri pe intervenţie.Timpul mediu de răspuns (de deplasare la intervenţii) a fost în anul 2016 de 9 minute şi 4 secunde.

La finele prezentării activităţii, invitaţii au luat cuvântul şi au transmis gânduri bune pompierilor călărăşeni.

George Iacob – prefectul judeţului Călăraşi: „2016 a fost un an deloc uşor, aşa cum noi toţi îl putem povesti. Într-adevăr, un an deosebit, cu multe planuri roşii, cu intervenţii care de care mai spectaculoase şi, într-un final, să spunem că misiunea este îndeplinită. Toate acţiunile dumneavoastră se desfăşoară într-un timp scurt, misiunea este complexă şi finalizare completă, dar de activitatea dumneavoastră în relaţia cu mass-media se ocupă o singură persoană, şi anume domnul Ovidiu Tătăranu. Domnul Tătăranu vă mulţumesc pentru tot ceea ce faceţi cu profesionalism, cu implicare. Nu este cazul să spunem că ne-am testat reciproc care a stat mai mult, scopul a fost o bună comunicare a situaţiilor pe care ISU le-a gestionat. Ca atare, dumneavoastră cei din sală, cei care se află în prezent angrenaţi în alte misiuni, sunteţi cei care au făcut posibil ca domnul Tătăranu, domnul inspector şef şi, de ce nu, şi eu prefectul judeţului, să putem relata despre misiunile în care dumneavoastră aţi fost implicaţi, iar la sfârşit totul a fost foarte bine”.

Vasile Iliuţă – preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi: Am participat alături de bravii pompieri călărăşeni la evaluarea activității ISU ‘Barbu Ştirbei’ Călăraşi în anul 2016. Un an dificil şi un început de an 2017 în care natura nu a ținut cu noi. Cu toate acestea, cele peste 7.000 de misiuni, însemnând 20 de intervenții pe zi, au fost duse la bun sfârşit. Ca preşedinte al Consiliului Județean vă asigur ca mă voi implica în toate proiectele ISU de înființare şi de modernizare a subunităților de pompieri. Mă gândesc la oraşul Fundulea, punct nevralgic al județului Călăraşi, acolo unde este nevoie de prezența pompierilor pentru a micşora timpul de reacție în cazul unor incendii şi/sau accidente.

Colonelul Gheorghe Daniel Popa – inspectorul şef al ISU Dobrogea: “Este o situaţie inedită pentru mine să fiu invitat la mine acasă să asist la bilanţ. Când vezi cum merge treaba în altă parte, îţi dai seama ce ai pierdut. Lucraţi în condiţii mult mai bune decât la Constanţa. Eu vă cunosc pe fiecare în parte, ştiu cu ce vă ocupaţi. Sper să menţineţi treaba în acelaşi trend. Pompierii salvează şi atunci când omul nu vrea să fie salvat. Iarna, de exemplu, când te duci să-l salvezi şi el nu vrea să îşi părăsească maşina. Odată cu noile modificări legislative făcute anul trecut, în România nu există intervenţi în care noi să nu fim implicaţi. Chiar dacă nu intervenim, suntem parteneri cu titularul de caz. Eu vreau să vă urez un an bun şi vă spun că am să mă întorc.